@ Mediattori | Karjalankatu 22 A 11, 15150 Lahti, Finland | tel +358 10 320 7200

Myelodysplastinen oireyhtymä

Video kertoo myelodysplastisesta oireyhtymästä vastikään diagnoosin saaneen potilaan kokemusten kautta. Asiantuntijana videolla on sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Freja Ebeling HYKS Hematologian klinikalta. Video on tuotettu yhteistyössä Suomen Syöpäpotilaat ry:n, HYKS Hematologian klinikan ja Novartis Finland Oy:n kanssa.

24.10.2015

Myelodysplastiset oireyhtymät (MDS) ovat iän myötä yleistyviä pahanlaatuisia verisairauksia, joissa kantasolut eivät kypsy normaaliin tapaan uusiksi verisoluiksi. Punasolujen vajaus voi aiheuttaa väsymystä ja heikotusta, valkosoluvajaus vaikeita tulehduksia ja verihiutaleiden vähyys epätavallisia verenvuotoja.
MDS todetaan veri- ja luuydinnäytteistä tehtävien tutkimusten perusteella. Matalamman riskin tautia voidaan hoitaa punasolukasvutekijän ja verensiirtojen avulla. Korkeamman riskin tauti voi kehittyä akuutin leukemian suuntaan. Kypsytyshoitojen avulla taudin etenemistä voidaan usein kuitenkin viivästyttää.
Kantasolujen siirto voi soveltua nuorehkolle ja hyväkuntoiselle henkilölle ja tarjota pysyvän paranemisen mahdollisuuden.

 

Suomen Syöpäpotilaat ry Novartis Finland Oy

 

Lisää MDS:tä Duodecimin Terveyskirjastossa.

Comments are closed.