@ Mediattori | Karjalankatu 22 A 11, 15150 Lahti, Finland | tel +358 10 320 7200

Krooninen lymfaattinen leukemia (KLL)

Tämä video kertoo KLL:stä kahden potilaan kokemusten kautta. Asiantuntijana videolla on sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tommi Salmi, kliininen hematologia ja kantasolusiirtoyksikkö, TYKS. Video on tuotettu yhteistyössä AbbVien ja Janssenin kanssa.

16.10.2018

Krooninen lymfaattinen leukemia (KLL) on hitaasti etenevä verisolujen syöpäsairaus. Tauti todetaan verinäytteestä tehtävällä virtaussytometriatutkimuksella. Usein KLL löydetään verikokeiden perusteella sattumalta.
KLL heikentää vastustuskykyä ja lisää alttiutta tulehdussairauksiin. Ajan myötä, KLL-solujen kertyessä vereen, luuytimeen tai imusolmukkeisiin, sairaus voi aiheuttaa anemiaa ja mustelmaherkkyyttä sekä pernan tai imusolmukkeiden suurentumista. Tautiin voi liittyä yleisoireita, kuten hikoilua, väsymystä ja laihtumista. KLL voi myös olla pitkään oireeton, vaikka tauti olisikin todettavissa verikokeissa.
Etukäteen ei ole mahdollista tutkia, kenellä tauti etenee ja vaatii hoitoa. Hoidoksi voi riittää taudin säännöllinen seuraaminen verikokein. Lääkehoito aloitetaan, mikäli potilaalla on muutoksia verenkuvassa (hemoglobiini- tai trombosyyttitasojen lasku), hankalia oireita imusolmukesuurentumista tai suurentuneesta pernasta, tai voimakkaita yleisoireita.
Sairautta hoidetaan tyypillisesti vasta-ainehoitojen ja solunsalpaajien yhdistelmillä tai uudenlaisin tablettilääkkein. Pysyvästi parantavaa käypää hoitoa ei toistaiseksi ole. Usein saavutetaan kuitenkin vakaa ja oireeton vaihe.

AbbVie Janssen

Comments are closed.