@ Mediattori | Karjalankatu 22 A 11, 15150 Lahti, Finland | tel +358 10 320 7200

Hemofilia

Tämä video kertoo hemofiliasta erään potilaan vanhemman kokemusten kautta. Asiantuntijana videolla on lastentautien, lastenhematologian ja -onkologian erikoislääkäri Minna Koskenvuo HYKS Lastenklinikalta. Video on tuotettu yhteistyössä Suomen Hemofiliayhdistyksen ja CSL Behringin kanssa.

2.11.2017

Hemofilia on perinnöllinen verenvuotosairaus, joka johtuu hyytymistekijöiden eli faktoreiden puutoksesta tai puutteellisesta toiminnasta. Faktori VIII:n vaje aiheuttaa A-hemofilian ja faktori IX:n vaje harvinaisemman B-hemofilian.
Hemofilia periytyy X-kromosomissa, minkä vuoksi vain pojat sairastavat tautia. Naiset voivat olla oireettomia taudin kantajia. Noin joka toinen hemofiliaan sairastuva on sukunsa ensimmäinen hemofiilikko.
Hemofilia voi aiheuttaa vakavia sisäisiä verenvuotoja ja nivelvuotoja. Vaikea-asteisessa taudissa vuodot voivat alkaa itsestään ilman vammaa. Tyypillisimpiä vuotoja ovat nivelvuodot, jotka toistuessaan voivat aiheuttavaa nivelrikkoa.
Hemofiliaa hoidetaan profylaktisesti eli ennaltaehkäisevästi. Puuttuva hyytymistekijä korvataan säännöllisin hyytymistekijäpistoksin useimmiten kotihoidossa. Riittävän hyytymistekijätason ylläpitäminen ennaltaehkäisee vuotoja tehokkaasti ja mahdollistaa aktiivisen elämän liikuntaharrastuksineen.

Suomen Hemofiliayhdistys CSL Behring  

Lue lisää hemofiliasta

Duodecimin Terveyskirjastossa.

Comments are closed.