@ Mediattori | Karjalankatu 22 A 11, 15150 Lahti, Finland | tel +358 10 320 7200

Haavainen paksusuolentulehdus

Tämä video kertoo haavaisesta paksusuolentulehduksesta yhden potilaan kokemusten kautta. Asiantuntijana videolla on sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Pauliina Molander HUS Peijaksen sairaalasta. Video on tuotettu yhteistyössä Crohn ja Colitis ry:n, HUS Peijaksen sairaalan ja MSD:n kanssa.

23.8.2016

Haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) on pitkäaikainen suolistosairaus. Se kuuluu tulehduksellisiin suolistosairauksiin eli IBD-sairauksiin, joita todetaan vuosittain noin 2000 suomalaisella. Usean eri tekijän synnyttämä tulehdusreaktio jää epätarkoituksenmukaisesti päälle ja kroonistuu. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, verinen ripuli ja limaiset ulosteet. Sairauteen voi myös liittyä vatsakipuja, pidätyskyvyn vaikeutta tai yleistilan laskua. Taudille on tunnusomaista aaltoileva kulku, jossa aktiiviset pahenemisvaiheet ja oireettomat remissiovaiheet vuorottelevat. Haavainen paksusuolentulehdus todetaan paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla. Suolen limakalvolta otetaan myös koepalat, jotka tutkitaan mikroskoopilla.
Sairautta hoidetaan pääasiassa lääkkein. Hoidoin tavoitteena on oireettomuus ja suolen limakalvon paraneminen. Valittava hoito riippuu taudin vaikeusasteesta ja laajuudesta. Mikäli lääkehoito ei auta, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Crohn ja Colitis ry MSD

Lue lisää haavaisesta paksusuolentulehduksesta

Duodecimin Terveyskirjastossa.

Comments are closed.